Межбанковский курс валют Межбанковский курс валют Межбанковский курс валют
eZona.org - онлайн видео-каталог

25.08.2009

Щодо порядку проведення інтервенції

25.08.2009 № 13-121/5620-15936

Щодо порядку проведення інтервенції

Оскільки дестабілізація стану валютного ринку відбувається через готівковий ринок Національний банк України прийняв рішення про здійснення 25 та 27 серпня 2009 року цільових валютних інтервенцій з продажу безготівкової іноземної валюти за гривні для забезпечення здійснення суб'єктами ринку валютно – обмінних операцій.
Уповноважені банки, що приймають участь в інтервенціях, повинні дотримуються наступних умов:
• продаж іноземної валюти здійснюється виключно для забезпечення проведення валютно-обмінних операцій;
куплена безготівкова іноземна валюта має бути обміняна на готівкову іноземну валюту та продана населенню протягом п'яти днів через каси банків та мережу власних пунктів обміну іноземних валют (крім пунктів обміну, що працюють на підставі агентських договорів). Відлік цього терміну має здійснюватись з дня здійснення інтервенції Національним банком. Обміняна безготівкова іноземна валюта на готівкову має відповідати обсягам сум іноземної валюти, що придбані у Національного банку України. Курс продажу готівкової іноземної валюти за гривні не може перевищувати курс, за яким іноземна валюта була придбана у НБУ, більше ніж на 2 %;
банку забороняється здійснювати операції з продажу готівкової іноземної валюти одній особі в сумі, що в еквіваленті перевищує 8 000 гривень в один операційний (робочий) день;
• невикористану за призначенням іноземну валюту в сумі, що перевищує 1000 дол. США, банк зобов'язаний продати Національному банку України на шостий робочий день з дня проведення інтервенції.
У разі порушення банком зазначеного порядку продажу готівкової іноземної валюти для здійснення валютно – обмінних операцій, Національний банк не допускатиме такі банки до наступних валютних інтервенцій.
Керівники уповноважених банків зобов'язані здійснювати щоденний моніторинг операцій з готівковою іноземною валютою, що проводяться у банку. При цьому, обсяги продажу готівкової іноземної валюти через каси банків та мережу власних пунктів обміну мають бути збільшені на суми іноземної валюти, що придбані на інтервенціях Національного банку 25.08.2009 та 27.08.2009 року .
Банки, що мають розгалужену систему структурних підрозділів, мають забезпечити максимальне задоволення потреб цих структурних підрозділів в готівковій іноземній валюті для задоволення потреб населення на регіональному рівні. Документи дня банку мають містити звіти структурних підрозділів про продаж готівки через каси та мережу пунктів обміну, що була розподілена банком для забезпечення проведення структурними підрозділами валютно - обмінних операцій.

Комментариев нет:

Отправить комментарий


Украинская Баннерная Сеть